fredag 9. oktober 2009

Kompetanselønn - bare for lærere

Jeg kjenner en arkeolog, med hovedfag etter "gammel" modell, 6 år, og mange års praksiserfaring. De relevante jobbene arkeologen søker på, er lønnet som en nyutdannet førskolelærer. Det er ikke mye.

Lærere har et kompetanselønnssystem. Lønnen beregnes med utgangspunkt i hvor mye utdannelse vi har, og hvor lang erfaring vi har. Det er vår siste skanse mot urettferdigheten, og vår garanti for tilnærmet lik lønn mellom kjønn. Det er bare innenfor vårt eget yrke.

En lektor med hovedfag (eller master), og fire års ansiennitet, har en minimumsinntekt på 389.100 kr/år. En arkeolog med hovedfag og fire års ansiennitet søker på relevante jobber i stat og fylke med årslønn som er 50.000 lavere.

Vi har egentlig ikke så mye å klage over, her vi sitter.

Til slutt en kuriositet: Dersom denne arkeologen heller skulle ønske å begynne som lærer, går ikke det. Hovedfag i arkeologi kvalifiserer ikke for å komme inn på PPU, man er tydeligvis ikke kvalifisert som historielærer. Interessant. Kjennskapen til fagets metoder, problemstillinger, forskningsfront og egenart kan tydeligvis ikke måle seg mot faktainformasjon man uansett kan lese seg opp på.

Det er mye som har forandret seg i skolen de siste 100 årene, men kunnskapssynet har tydeligvis holdt stand...

Og kompetansebasert lønn, for de priviligerte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar