tirsdag 31. mai 2011

Nerd uten portefølje

Er man nerd i noe, eller med noe, eller er man bare generelt nerd?

Mange kalles nerder fordi de har uvanlige/sære interessefelter. Jeg kjenner ungdom som bruker egne lommepenger for å abonnere på Illustrert vitenskap, eller som vet alt om fotballklubben Barcelonas spillere for tiden, eller som bruker all sin fritid i ett bestemt spillmiljø. Klassisk nerdete.

Men, hva med oss som bare er generelt nysgjerrige eller lette å engasjere, og som har en historikk i å fordype oss i de mest uventete ting over et par døgns varighet - for deretter å hoppe videre til et nytt emne etterpå når det dukker opp noe annet og interessant? Vi er nerder uten portefølje.

Normaleleven?

Det er idealungdomsskoleeleven som er beskrevet ovenfor. Full fordypning i en periode, og maksimal nysgjerrighet, for deretter å hoppe videre til et helt annet emne der det forventes akkurat like mye nysgjerrighet og fordypningsvilje. Den gode ungdomsskoleelev er en nerd uten portefølje. Det er ikke noen liten forventning å ha til en 14-åring.

Det verste er at vi forventer at elevene skal mobilisere slike ressurser parallelt i flere fag, samtidig, men likevel ikke i synkroniserte faser. De få som klarer det, imponerer oss derfor også.

Vi får håpe at de som ikke klarer det, møter tilstrekkelig forståelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar