torsdag 17. november 2011

Mye skrik, men blir det noe ull - på Snarøya?

Rektoren ved Hundsund ungdomsskole slår alarm om sex, alkohol og cannabis blant elever ned til 8. klasse. Hun legger noe av skylda på tv-programmer av typen "Paradise hotel", og Budstikka har fulgt opp med en anonym undersøkelse blant lærere om ungdommers opptatthet av sex. Bare om sex. FAU-lederen er på sin side mest sjokkert over at det er narkotika inne i bildet, og politiet har holdt foreldremøte om at "så unge elever ikke er modne for alkohol og narkotika". Ikke de heller, altså...

FAU-lederen sier at "Vi trodde nok at det var røyking og alkohol som var aktuelle temaer å rette fokus mot. Det kommer derfor som en stor overraskelse i mange hjem at også narkotika er inne i bildet blant så unge". Det er vel heller snakk om mangelfulle kunnskaper hos foreldregruppen, da - eller manglende orienteringsevne. For det første er vel røyken ut, og snusen inn, men det er ikke det viktige her.

Narkotika
Er det noen som har hørt om selvstendige, uorganiserte ungdomsmiljøer uten innslag av narkotika? Neppe på en god del år.

Snarøya har dessuten alltid ligget i forkant i bruk av rusmidler. Slik har det vært siden sniffebølgen på 1960-tallet, gjennom hasjbølgen på 70-tallet, kokainbølgen på 80-tallet og marihuana-, GHB- og extacybølgene utover 90-tallet. Cannabis har alltid fremstått som et mildt og bortimot ufarlig rusmiddel, i alle fall siden min egen ungdomstid på Snarøya tidlig på 1980-tallet. Marihuanaen er sterkere nå, men mekanismene er de samme.

At det ikke er bra, er så sin sak - men det er både vanlig og forventet.

Sex
Det er ungdom vi snakker om. Ærlig talt! Enkelte perioder i livet tenker de ikke på noe annet, uavhengig av hva tv-serier tilbyr eller ikke. Jeg kan love at eksperimentering i grupper blant 13/14-åringer ikke er noe nytt, heller ikke på Snarøya. Før "Paradise hotel" fantes det fortsatt porno, og det finnes alltids et uforstyrret sted å være for kvelden - en kjellerstue eller et båthus eller noe.

Alkohol
Den besøkende politimannen fra Politihøgskolen synes "det er for galt at 13/14-åringer både drikker alkohol og tester ut sterkere stoffer". Han sier at "Dette er noe av det laveste jeg har vært borti når det gjelder alder. Et så ungt barn er ikke modent for å drikke alkohol". Jaha, ja. Debutalderen for øl i Oslo har svingt mellom 14,2 og 14,8 år siden 1986 (det er 0,3 år tidligere enn for Norge som helhet).

En typisk 14-åring går i 8. klasse. Elevene på Hundsund er altså helt normale, de gjør som forventet - selv om vi ikke liker det. Hva slags forskning og virkelighet har politiets representant forholdt seg til tidligere?

Det er nok lett å spissformulere bare for å tekkes eller vekke sine tilhørere, men det forstyrrer det viktige ved problemet: Hvis vi ser bort fra direkte dødelighet ved bruk, er alkohol det klart mest skadelige rusmiddelet - spesielt for barn, partnere og nære pårørende, og dessuten i utøvelse av vold.

Alkohol er et etablert problemområde i miljøer der idealet er det siviliserte, kontinentale drikkemønsteret. Øya har alltid vært full av godt fungerende alkoholikere fra alle lag, og barn med tilsvarende forbilder. Jeg kjenner fortsatt flere.

Mener de dette alvorlig?
Det handler mest om å våkne. Det er fint at politiet stiller på folkemøter på Snarøya, slik de tidvis har gjort siden ungdomsklubben "Skrunken" ble etablert rundt 1980. Problemene er nøyaktig de samme, fortsatt, og det er verken politiet som har skapt dem eller som skal få dem bort.

Heldigvis er god og åpen sex fortsatt mindre skadelig enn god og åpen rus. Skole og foreldre må velge hvilken kamp de vil ta, og jeg tror at hjemmenes rustradisjoner ikke kan skjermes dersom man virkelig mener alvor med sin bestyrtelse.

Forskning viser fortsatt at
- foreldrenes alkoholvaner reflekteres i barnas forbruk (kilde, kilde),
- barn som serveres alkohol hjemme drikker mer borte (kilde, kilde, kilde),
- det finnes antakelig en sosioøkonomisk komponent gjennom klart høyere alkoholforbruk i Oslo vest enn øst (s.77), alternativt oppstår en moderasjon gjennom integrering - ved klart lavere forbruk også blant de med norsk bakgrunn i områder med større innslag av muslimer (s.77).

Om det er mulig å gjøre noe med det eventuelle problemet, blir en annen sak.

Tradisjonen er å sitte stille og si at det er de andre som er så fæle, også på Snarøya. Tidligere skyldte vi på nyinnflytterne, slik alle vanligvis peker på den fremmede, men nå er det knapt noen andre der ute, så man må skille ut en annen gruppe. Det er det sikkert noen som klarer.

Man kødder ikke med det gode liv, det er i alle fall sikkert. Dessverre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar