fredag 8. juli 2011

Hva med PISA-undersøkelse om f.eks. engelsk-kunnskaper?

Jeg har vært på ferie i Italia, og der har jeg møtt yngre mennesker tidlig i tyveårene... 

Italia gjør det ikke bra i PISA. I alle de tre fagene lesing, matematikk og naturfag gjør de det signifikant dårligere enn norske elever. Det skulle derfor ikke være noen grunn til å vri kniven om i såret. Italia blir heller et eksempel på noe større, og dette "store" er ikke at de har tre - 3 - måneder sommerferie - eller at de har skoledag også på lørdager (for det har bare ført til at hver dag er blitt litt kortere).

Faktum er altså at italienere er temmelig elendige i engelsk også, uavhengig av alder. De er nesten uten unntak uten evne til å kunne formidle det de har på hjertet på noen annet språk enn italiensk. De er villige, javel, men det hjelper bare litt. Årsaken ligger i at undervisningen stort sett er basert på grammatikk-pugging, og at lærerne aldri selv har praktisert engelsk. Dessuten får de aldri møte gode eksempler de kan herme etter heller, fordi film og fjernsyn er dubbet til italiensk. En ond spiral, kan man si.

Det samme vil man oppleve i Frankrike, som i motsetning til Italia faktisk har høyere resultater enn Norge i matematikk og lesing, i alle fall.

Ikke at vi er så forbannet gode i engelsk her i Norge, men norsk ungdom stiller helt klart med gode kort overfor flere andre land. Jeg er sikker på at det også vil finnes andre områder, i sammenlikning med et annet utvalg av land, der vi også har mulighet til å gjenopprette den nasjonale selvtilliten til vårt eget skolesystem.

Det har seg bare slik at det for tiden er lesing, matematikk og naturfag som regnes som det viktigste, blant de personer og institusjoner som har fått mandat til å mene noe om sånt. Det vil endre seg med tiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar