fredag 7. januar 2011

Tidstyven er kanskje geografisk betinget?

Det er ikke retting og karaktersetting som er tidstyven i skolen, for det er tross alt noe vi skal drive med. Jeg ble minnet på den klassiske tidstyven i skolen for noen dager siden, her gjengitt med et arketypisk eksempel:

En lærer mottar følgende epost fra en foresatt: "Hei. Vi er litt bekymret for hvordan det går med NN for tiden. Faglig hadde det vært fint om du kunne si litt om hvordan det går i matte og samfunnsfag, og om det evt. er noe vi bør følge mer opp der. Ellers hadde det vært fint å få en oppdatering om hvordan han ser ut til å ha det sosialt. God helg!"

Hvordan svarer man raskt og effektivt på sånt? Er det forventet at man skal gjøre det, hver gang? Med alle sammen? De eneste aktuelle svarene er "det tar den tiden det tar", "ja" og "ja". Det fikk meg til å tenke litt videre.

Det sies at skolen i Norge har sin styrke i at den er så heterogent sammensatt. Vi har lite innslag av eliteskoler og klasseskille, og de store forskjellene er interne. Alle internasjonale undersøkelser viser markant mindre forskjell mellom skoler og distrikter enn i de fleste andre land, og større spredning både av resultater og sosioøkonomiske innenfor hver enkelt skole.

Hva angår tidstyver, er ikke belastningen like jevn. Jeg kjenner lærere som har jobbet i 15 år og bare fått et par henvendelser fra foreldre til sammen (!) på alle de årene. Og, jeg kjenner lærere som hver uke får minst 10 henvendelser av typen beskrevet ovenfor, eller av den inkvisitoriske typen som gjerne vil ha gjentatt rammebetingelser og vurdering knyttet til den muntlige presentasjonen elevene hadde i går - og som vedkommendes barn var litt misfornøyd med.

Hvor disse lærerne bor, er ikke tilfeldig. Den sistnevnte og populære er typisk for Bærum. Den første og mer fredfylte kjenner jeg f.eks. fra østre Akershus.

På en eller annen måte burde en av gruppene fått kompensert for den økte saksbehandlingstiden, som til vanlig utgjør i størrelsesorden 1-1,5 t/dag, eller inntil én ekstra arbeidsdag i uken. Det er jaggu mye!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar